Kundtjänst från +46 (0)10-337 0715; Vi finns tillgängliga för att svara på dina frågor och förslag per telefon.

ETF-sparplan med önskad aktiekvot

  • Säkerhetsorienterad, balanserad eller vinstorienterad: Du bestämmer vilken risk du vill ta med din ETF-sparplan. Den enkla formeln är: ju högre risker, desto högre potentiell avkastning – och vice versa.

    Med vårt ETF-program bestämmer du risken via aktiekvoten: välj mellan en investeringsstrategi med 30 %, 50 %, 70 % eller 100 % aktier. Det du inte investerar i aktier går till säkra obligationer. De har därför ett betydande inflytande på sparplanens risk- och avkastningsprofil.

    Oavsett vilken porftfölj i ETF-programmet du väljer innebär en ETF-sparplan: dina investeringar är alltid diversifierade över hela världen. Detta är ytterligare en faktor för riskspridning. Valet av aktieallokering kan ha en inverkan på portföljens avkastning och risk.

Våra ETF-sparplaner


Obligationskvot 70 %

Aktiekvot 30 %

Obligationskvot 50 %

Aktiekvot 50 %

Obligationskvot 30 %

Aktiekvot 70 %

Obligationskvot 0 %

Aktiekvot 100 %

Storleken på sparräntan i ETF:er (Exchange Traded Funds) beror på olika faktorer och kan variera från investerare till investerare. Sparräntan avser den procentandel av din disponibla inkomst som du avsätter för att investera i ETF:er eller andra investeringsprodukter. Här är några överväganden när du ställer in din sparränta i ETF:er:

Finansiella mål: Dina finansiella mål spelar en avgörande roll för att bestämma din sparränta. Fundera på vad du vill åstadkomma med dina investeringar, oavsett om det är att bygga en nödfond, pensionssparande, att köpa bostad eller andra långsiktiga mål.

Inkomstnivå: Din nuvarande inkomstnivå påverkar hur mycket du kan spara månadsvis eller årligen. Sparräntan ska vara realistisk och matcha din inkomst.

Levnadskostnader: Dina månatliga levnadskostnader och utgifter är en viktig faktor för att bestämma din sparränta. Se till att du avsätter tillräckligt med pengar för dina nuvarande utgifter och nödsituationer innan du investerar pengar i ETF:er.

Risktolerans: Din vilja att ta risker bör ta hänsyn till din sparränta. Om du är riskvillig kan du investera mer av dina pengar i mer konservativa ETF:er. Om du har en högre riskaptit kan du investera mer i ETF:er med högre volatilitet.

Diversifiering: Det är viktigt att diversifiera din portfölj genom att investera i olika typer av ETF:er som täcker olika tillgångar, branscher eller regioner. Detta kan sprida din risk och förbättra din långsiktiga avkastning.

Investeringshorisont: Din investeringshorisont, det vill säga den period du vill investera under, är också avgörande. Investerar du långsiktigt kan du arbeta med en kontinuerlig spartakt för att dra nytta av fördelarna med så kallad kostnadsgenomsnitt.

Nivån på sparräntan i ETF:er bör utformas för att matcha din ekonomiska situation och dina ekonomiska mål. Det är rekommenderat att konsultera en finansiell rådgivare för att utveckla en lämplig sparstrategi som passar dina individuella behov och mål.

Ja, det är möjligt att förlora pengar på en ETF-sparplan. ETF:er (Exchange Traded Funds) är investeringsfonder som handlas på börser och kan representera ett brett utbud av tillgångar, såsom aktier, obligationer, råvaror eller fastigheter. Som med alla investeringar finns det risker som kan leda till förluster. Här är några faktorer som kan leda till förluster i ETF-sparplaner:

Marknadsrisk: ETF:er är föremål för generell marknadsrisk. ETF-priser kan stiga och falla baserat på marknadsfluktuationer och ekonomiska förhållanden. Om marknaderna som ETF:n investerar på faller kan du förlora pengar.

Individuell aktierisk: Vissa ETF:er kan investera i specifika aktier eller obligationer. Om dessa specifika tillgångar minskar i värde kan detta påverka ETF:ns prestanda.

Bransch- eller sektorrisk: Vissa ETF:er fokuserar på specifika branscher eller sektorer, såsom teknik, hälsovård eller energi. Om dessa sektorer presterar dåligt kan ETF:er som investerar i dem drabbas av förluster.

Ränterisk: Obligations-ETF:er är mottagliga för ränterisk. När räntorna stiger kan obligationspriserna falla, vilket kan påverka värdet på obligations-ETF:er.

Valutarisk: ETF:er som investerar i utländska tillgångar är exponerade för valutarisk. Valutakursfluktuationer kan påverka värdet på sådana ETF:er.

Nivån på sparräntan i ETF:er bör utformas för att matcha din ekonomiska situation och dina ekonomiska mål. Det är rekommenderat att konsultera en finansiell rådgivare för att utveckla en lämplig sparstrategi som passar dina individuella behov och mål.